Contul de consemnare este un instrument bancar, cu adresabilitate restransa, dedicat in exclusivitate executorilor bancari si judecatoresti.
Contul de consemnare este un cont bancar care permite gestionarea sumelor in regim de consemnare, sume reprezentand colectarile executorilor judecatoresti in cadrul procedurilor de executare silita.
Cele mai multe banci din Romania au in oferta de produse si servicii contul de consemnare, insa in unele cazuri acest cont nu poate fi deschis decat la anumite unitati teritoriale.
Prin conturile de consemnare ale executorului bancar/judecătoresc vor fi tranzitate sumele încasate de la debitorii urmăriti, în cadrul procedurilor execuţionale pe care acest executor bancar le realizeaza (poprire/mobiliară/imobiliară), precum şi sumele depuse cu titlu de garanţie pentru participarea de către cei interesaţi, la licitaţiile organizate în vederea valorificării bunurilor mobile/ imobile din patrimoniul debitorului principal/codebitorului/garantului.
Executorul bancar/judecătoresc este autorizat să dispună de sumele intrate în contul său de consemnare, conform dispoziţiilor legale, fără a putea, în nici un caz, să solicite eliberarea de numerar pentru sine.
In ce priveste sumele consemnate cu titlu de garanţie pentru participarea la licitaţiile organizate şi desfăşurate, se restituie participanţilor la licitaţie care nu au adjudecat bunul vândut, la simpla cerere a acestuia, cu condiţia prezentării recipisei de consemnare/ordinului de plată semnat de către executor şi cu menţiunea că se dispune restituirea cauţiunii.
Recipisa de consemnare este dovada juridica a depunerii/consemnarii sumelor in contul de consemnare.
De regula, termenul de consemnare este de 15 zile, daca nu este specificat altfel de catre executor, in hotararea judecatoreasca sau in actee licitatiei.